Otvorena izložba umjetničkih djela iz zbirke FMSLU Sarajevo

Dugogodišnja suradnja između Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti zaokružena je sinoć otvorenjem izložbe umjetničkih djela iz zbirke FMSLU Sarajevo. Izložba svjedoči o dalekosežnim ciljevima i ulozi Fondacije kao institucije koja svojim radom promiče identitet naše umjetničke scene i podupire stvaralaštvo umjetnika kako na individualnom i kolektivnom planu.

Koncept izložbe podrazumijeva postav radova autora/ica različite starosne dobi, starije, srednje i mlađe generacije, a djela pojedinih umjetnika (A. Ramić, H. Kulenović, S. Hasanefendić, M. Bilać) se izlažu posthumno. Premda se na izložbi predstavlja samo mali isječak radova koji se nalaze u fundusu Fondacije, radovi vrlo sažeto predstavljaju kronološki presjek razvitka suvremenih likovnih praksi, a istovremeno, uočavamo i koje su to osnovne odrednice bile u formiranju izraza umjetnika/ca različitih generacija.

Na izložbi se mogu vidjeti djela: Izeta Alečkovića, Hakije Kulenovića, Muhameda Ćeifa, Miroslava Bilaća, Adisa Lukača, Seida Hasanefendića, Svetislava Cvetkovića, Željka Korena, Maje Rubinić, Almedine Ferhatović, Borisa Hodaka, Daria Pehara, Avde Žige, Halila Tikveše, Admira Mujkića, Marine Finci, Taide Jašarević, Magdalene Džinić-Hrkač, Adele Nurković-Kulenović, Mensura Porovića, Mehmeda Klepe, Šemse Gavrankapetanović, Ivane Ćavar, Admira Halilovića, Renate Papište i Željka Korena.

Livnjaci su lijepim odzivom na otvorenje izložbe opet pokazali koliko vole i podupiru sve vrste umjetnosti, a predsjednik Fondacije gosp. Armin Omerović i član Upravnog odbora Fondacije gosp. Miroslav Ilić tijekom jučerašnjeg dana obišli su Franjevački muzej i galeriju Gorica – Livno te s ravnateljicom gđom Draženom Džeko razgovarali o provedenim projektima muzeja koje je Fondacija podupirala.

Uvaženi gosti sastali su se i Ministricom znanosti, prosvjete, kulture i sporta gđom Gordanom Nakić i gradonačelnikom Grada Livna gosp. dr. Darkom Čondrićem kojima su predstavili rad Fondacije i razgovarali su o budućim konstruktivnim projektima koje bi Fondacija mogla podupirati na području grada Livna, ali i čitave Hercegbosanske županije.

Izložba se može pogledati u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica – Livno idućih dvadesetak dana, a nakon Livna, izložba gostuje u Mostaru, Sarajevu, Zenici i Bihaću.

Predstavnici Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti iz Sarajeva, upriličili su radni posjet i ostalim korisnicima u navedenom kantonu a to su Radio Livno te narednog dana i Tomislavgrad  u kojem su upriličeni radni sastanci u organizaciji KIC-a,Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad  gdje je domaćin bila direktorica Danijela Papić.U sklopu posjete Tomislavgradu predstavnici fondacije obišli su institucije kulture u tom gradu te se upoznali sa realiziranim projektima koje je fondacija podržala.

Predstavnici fondacije izrazili su zadovoljstvo nakon posjete ovom kantonu koji se svrstao u već ranije završene  posjete u Zeničko-dobojski,Tuzlanski,Posavski,Hercegovačko-neretvanski,Srednjobosanski  kanton/županiju.

Cilj sastanaka bio je da se kroz rad na terenu sa kulturnim radnicima, direktorima, predstavnicima udruženja i slično, napravi uvid u rad, rezultate i probleme s kojima se susreću, te da se zajedničkim snagama radi na afirmaciji kulturnih dešavanja u svim segmentima. Fondacija će nastaviti financijski pomagati programe,projekte i manifestacije te otkup likovnih djela kroz javne pozive.