Članovi Odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u službenoj posjeti Španiji

Na poziv Udruženja za afirmaciju i podršku umjetnosti “Prijatelji umjetnosti”, Armin Omerović i Miroslav Ilić, članovi Odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, službeno su boravili u Španiji. Ovom prilikom, posjetili su gradove Madrid i Valenciju.

Udruženje za afirmaciju i podršku umjetnosti “Prijatelji umjetnosti”, koje je podržano sa projektom ‘’Od Sarajeva do Andaluza” koji je realiziraliran od strane naših umjetnika u Španiji tokom prošle godine, blisko sarađuje sa umjetnicima iz Bosne i Hercegovine i Španije, te su organizirali višednevne sastanke, koncerte, izložbe  kojima su predstavnici Upravnog odbora Fondacije ovom prilikom prisustvovali.

Također, organizirane su posjete prestižnim kulturnim ustanovama gdje su sa čelnim ljudima imali prilike razgovarati o mogućoj saradnji, te je upriličen sastanak sa bosanskohercegovačkim podržanim umjetnicima koji rade i školuju se u Španiji.

Omerović i Ilić posjetili su Sajam moderne umjetnosti ‘’ARCO Madrid’’, na kojem su prethodnih mjesec dana svoje radove izlagale i bh. umjetnice Selma Selman i Šejla Kamerić, koja je tokom 2022. godine podržana za svoj umjetnički rad od strane Upravnog odbora Fondacije, a na osnovu Javnog poziva.

Tokom istoga dana, održan je i sastanak sa predstavnicima Ferie Arco gdje su izloženi radovi iz skoro 40 zemalja a gdje su zastupljeni slikarstvo, skulpture, instalacije, fotografije i videa.

Imali su priliku poslušati koncert u izvedbi Berklee orchestra i orkestra Muzičke akademije u Madridu u Auditorio Sony, kao gosti udruženja “Prijatelji umjetnosti” čiji je predsjednik Mirza Redžepagić svirao i radio aranžmane. Također, posjećene su sve relevantne institucije kulture uključujući pozorišta, velike muzeje kao što je Prado muzej, kao i umjetničke škole.

U okviru radnih sastanaka, Omerović i Ilić su obišli prestižni muzički američki fakultet Berklee, gdje su sa predstavnicima Uprave razgovarali o mogućoj saradnji, te su tom prilikom primili informacije o rezultatima rada njihovog studenta Mirze Redžepagića, koji je trenutno na master studiju ovog fakulteta. Redžepagić je odabran kao jedan od 4.000 kandidata koji su prošli zahtjevan prijemni ispit za ovaj prestižni koledž. Također prisustvovali su koncertu Mirze Redžepagića i njegovog kolege iz Španije, kao i gitarskim radionicama

Ova posjeta je imala i značajan efekat na umjetnika iz BiH koji imaju saradnju sa institucijama u Španiji ,budući da su predstavnici Odbora imali prilike da ih upoznaju sa ciljevima i programima Fondacije koja postoji upravo zato da bi podržala njihov rad. Također,  organiziranjem ovakvih posjeta motiviramo mlade umjetnike da se prijavljuju na konkurse kako bi mogli svoje radove izlagati i prezentovati širom Evrope, a istovremeno posjećujemo,pratimo umjetnike i projekte koje smo podržali u BiH, a i one projekte  koji su se realizirali i van granica naše zemlje. Fondacija će kroz javni poziv u 2023 godini nastaviti podržavati ovakve i slične projekte za pravna i fizička lica.