Upriličena posjeta Posavskom kantonu

Predstavnici Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti iz Sarajeva, predsjednik i član Upravnog odbora Armin Omerović i Miroslav Ilić upriličili su radni posjet Posavskom kantonu. Najprije su imali sastanak u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP, a potom stigli i u Centar za kulturu Orašje, gdje su razgovarali s ravnateljicom Sanjom Pejić i knjižničarem Markom Matolićem. Razgovorima su bili nazočni i voditeljica Bošnjačkog zbora Azizija Orašje Eldina Hećimović Kukuljević i ravnateljica Centra za kulturu Odžak Ljubica Radić. Intencija Fondacije, koja je prepoznala i financijski podržala kulturne projekte koje u Orašju realizira Centar za kulturu Orašje  je animirati druge ustanove ali i nevladine organizacije iz ŽP,  da apliciraju za sredstva Fondacije i kulturni život dignu na višu razinu.

Na sastanku smo iznijeli probleme koje imamo u svim institucijama, pogotovo onima koje se tiču kulture. Usvojili smo i nekoliko prijedloga u cilju poboljšanja rada kako bismo uz Centar, uključili i što više udruga iz područja kulturnih djelatnosti kojima bi pomogli da i one dobiju potporu ove fondacije. Centar za kulturu Orašje u kontinuitetu ima dva projekta koje podržava Fondacija, a to su „Kazališni mozaik“ i „Posavska kulturna jesen“. Oba su bazirana na kazališne predstave,radionice i druge multimedijalne programe, jer idemo u smjeru scenskih umjetnosti i na tome ćemo se orijentirati i u narednom razdoblju“, kazala je ravnateljica Centra za kulturu Orašje Sanja Pejić.

„Predstavnici fondacije izrazili su zadovoljstvo posjetom Posavskom kantonu te održanim sastancima u ministarstvu kulture i predstavnicima ustanova kulture i nevladinog sektora. Želimo na ovaj način potaknuti entuzijazam kulturnih radnika iz nevladinog sektora ali i institucije kulture da apliciraju za sredstva Fondacije. Moraju se poštovati određeni kriteriji.Zajedno sa Centrom za kulturu analiziramo što je sve urađeno u prošloj godini i drago nam je da je uspješno realizirano.”

Na koncu posjeta Orašju, Omerović i Ilić, u pratnji svojih domaćina, obišli su i kino-dvoranu gdje su u tijeku radovi na uređenju enterijera i Muzej „Vrata Bosne“ u Franjevačkom samostanu u Tolisi.

Cilj sastanaka bio je da se kroz rad na terenu sa kulturnim radnicima, direktorima, predstavnicima udruženja i slično, napravi uvid u rad, rezultate i probleme s kojima se susreću, te da se zajedničkim snagama radi na afirmaciji kulturnih dešavanja u svim segmentima. Fondacija će nastaviti financijski pomagati programe,projekte i manifestacije te otkup likovnih djela kroz javne pozive.