Predstavnici FMSLU-a u službenoj posjeti Tuzlanskom kantonu

Predstavnici Upravnog odbora Fondacije za muzičke,scenske i likovne umjetnosti Armin Omerović predsjednik i Miroslav Ilić član , posjetili su Tuzlanski kanton.

U sklopu mini turneje posjetili su Živinice,Tuzlu i  Srebrenik gdje su obišli podržane korisnike iz navedenih gradova.

Radni sastanci su održani i u Ministarstvu za kulturu sporti i mlade TK  gdje je domaćin bila  ministrica Ivana Mijatović sa svojim saradnicima .

Ideja Upravnog odbora Fondacije je da posjetimo sve kantone/županije kako bi vidjeli napredak naših korisnika. JU BKC Živinice je bila prva ustanova koju su posjetili članovi Upravnog odbora Fondacije za muzičku, scensku i likovnu umjetnost Sarajevo, koja je dugi niz godina sufinansijer  tradicionalne manifestacije Teatarska revija „Četvrtkom u pozorište“ te odnedavno i manifestacije “Muzička sehara – poklon našem gradu” Gradskog mješovitog hora Živinice.

Sasatanku su prisustvovali direktor JU BKC Živinice Mevludin Ferhatović koji je izrazio zadovoljstvo posjetom u cilju napretka i razvoja kulture.

Posjetili su i prostorije Gradske biblioteke, prostor Velike sale gdje su na sceni pozdravili članove Škole glume.

Posjetili su i grad Tuzlu i tim povodom obišli centralnu zgradu Centra za kulturu Tuzla, u kojoj se nalaze Međunarodna galerija portreta i Dom mladih Tuzla.

U navedenim objektima dovršavaju se radovi (zamjena stolarije i ugradnja termoizolacije) te su predstavnici fondacije obišli Centar za kulturu Tuzla gdje su ih dočekali direktor Edin Jahić sa svojim saradnicima.

Podsjećamo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti je prošle godine podržala organizaciju 18. INTERBIFEP-a.

U Domu mladih Tuzla predstavnici fondacije su se susreli i sa Damirom Altumbabićem, ispred Teatra Kabare Tuzla,  koji je podržan kroz projekat TKT festival Tuzla.Posjetom prostorijama udruženja Eufonija koji realizira jedan od najznačajnih festivala u BIH i van granica BIH -SEVDALINKA KULTURNO HISTORIJSKO NEMATERIJALNO BLAGO BIH „Sevdalinko u srcu te nosim“,koji se održava već 14 godina,te uz prezentaciju održanog festivala koju je prezentirao Dejan Milkunić umjetnički rukovodilac  festivala UO je završio posjetu Tuzli.

U sklopu posjete gradu Srebreniku te u razgovoru sa direktorom ove kulturne ustanove Mirzom Ibrišimovićem, predsjednik Fondacije Armin Omerović i član UO Miroslav Ilić, upoznati su s aktivnostima realizovanim u okviru prošlogodišnje kulturne manifestacije “Srebrenik otvoreni grad umjetnosti” i ostalim programskim sadržajima koji su realizovani u okviru srebreničkog doma kulture.

Cilj sastanaka bio je da se kroz rad na terenu sa kulturnim radnicima, direktorima, predstavnicima udruženja i slično, napravi uvid u rad, rezultate i probleme s kojima se susreću, te da se zajedničkim snagama radi na afirmaciji kulturnih dešavanja u svim segmentima. Fondacija će nastaviti financijski pomagati programe,projekte i manifestacije te otkup likovnih djela kroz javne pozive