Fondacija za MSL umjetnosti podržala 12. Balet fest Sarajevo

Balet Fest Sarajevo bit će održan od 17. do 28. septembra 2021. godine, a tim povodom danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana i press konferencija.

Predstave će biti održane u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Iako ćemo među zanimljivim repertoarom tri predstava gledati online, ohrabruje najava da će Balet Fest ove godine vratiti plesače na scenu, a publiku u dvoranu, nakon dužeg perioda covid ograničenja.

Edina Papo, direktorica Balet Festa, istakla je da je sretna i ponosna da Balet Fest Sarajevo ima svoje 12. izdanje, ali i naglasila da je pripremljena sjajna izložba za posjetioce u Galeriji “Novi Hram”.

Ovogodišnji festival je i svojevrstan omaž Katarini Kocki i Antunu Mariniću. U čast njima Balet Fest bit će otvoren izložbom “Veliki Format” 17. septembra u Galeriji “Novi Hram” u 19.00 sati.

“Mnogi su pisali o igri i plesu velike Katatine Kocke koja je ostavila traga kao balerina, asistent ali i čovjek. Danas ona živi i radi u Mariboru, ona je bila sretna da ima Antuna Marinića za kolegu. Da je živ bio bi ponosan što radimo izložbu o njemu”, istakla je Papo.

Njemu su se divili, imao je posebnu harizmu, stigao je do veličine vlastite kreacije Gvazimoda koju je igrao, podjetila je Papo i kazala: “Podigao je nivo baletske naracije do snage riječi. Njegova baletan ličnost bila je iznimna, pamtit ćemo ga kao ličnost koja je radila sjajno, zaista je ostavio neizbrisiv trag”.

“Sarajevo se obogatilo sjajnim festivalima. Iako je ovaj Balet Fest mali, okuplja cijeli region“, naglasio je Finci.

Podsjetio je na važnost da se o baletu, predstavama i pozorištu govori više u školama, da đaci što više dolaze u pozorište. “Žao mi je kad vidim koliko malo se pažnje posvećuje kulturi i koliko malo đaka dolazi u pozorište”, kazao je Finci i izrazio nadu da će se to promijeniti u godinama koje dolaze.

Emir Operta, dizajner BPS govorio je o fotografijama koje će posjetioci imati priliku da vide.

Fotografije koje smo prikupili su jedinstvene, kao takve crno-bijele snimljene u pokretu, prenose dinamiku i savršenstvo pokreta plesa. U Galeriji Hram smo uspjeli da neke izdvojimo i istaknemo u prirodnoj veličini i one će biti na sceni. Ne želim otkrivati previše detalja, želim da dođete i vidite”, kazao je Operta.

Važno je podsjetiti, na YouTube kanalu Festivala bit će prikazane tri online predstave, u produkciji Bitef Dance Company, te baletnih ansambala SNG Maribor i HNK Split.

Uživo će biti izvedene dvije predstave u produkciji Plesnog teatra Ekaterinburg iz Rusije: “Chopin, Carte Blanche” i “PIČ (Petar Iljič Čajkovski)” za koje je Edina Papo rekla da čine dijalog između plesne umjetnosti 19. i 21. stoljeća.

Zanimljiva će biti i predstava “Grand hotel” u produkciji teatra Madlenianum, koreografa Aleksandra Saše Ilića koja stiže iz Srbije. Takođe, imat ćemo priliku gledati i sarajevski ansambl na Gala koncertu 28. septembra.