Na Vareš Classic Festivalu vrhunski muzičari iz BiH i inozemstva

Deveto izdanje Vareš Classic Festivala – VaClaF, koji će biti održano od 23. rujna do 2. listopada na području Vareša, ove će godine kroz temu “Ethos” predstaviti vrhunsku glazbenu umjetnost i umjetnike iz BiH i inozemstva.

Polazeći od izvorišta vlastitog ethosa, orijentiranog na vrhunsku glazbu u najširem smislu riječi, ovogodišnji festival predstavit će fenomenalne izvođače različitih generacija i žanrovskih opredjeljenja – od mladih nada do iskusnih profesora, od rane glazbe baroka, preko vječnih klasika, tanga, perzijske glazbe, sevdaha, do suvremenih djela živućih skladatelja.

“Suočeni s iznimnim vremenima, primorani na prilagodbu, deveto izdanje VaClaF-a ponudit će ponovno sve koncerte i sadržaje potpuno besplatno, ali ovaj put, uz poštivanje svih epidemioloških mjera”, priopćili su organizatori.

 

Festival će 23.9 svečano otvoriti austrijska pjevačica bh. korijena Nataša Mirković, uz francuskog serpetnistu Michela Godarda i to raznolikim programom rane i etnom inspirirane glazbe.

Njih dvoje će nastupiti i sljedeći dan, 24. rujna, uz Oberton String Octet, jedan od najperspektivnijih mladih austrijskih ansambala u programu “Tangabile”.

Za 25.9 najavljen je kanadski muzičar  perzijskih korijena Amira Amirija, koji će na santuru predstaviti jedinstven autorski program, a 26.9 udružit će svoje snage s Oberton oktetom u središnjem programu festivala, Miholjskom koncertu, pod ovogodišnjom temom “Ethos”. Kao solistice, pridružit će se i Ivana Nikolić na oboi te Andrea Nikolić na violini i violi, a poseban gost na kontrabasu bit će Fahrudin Strojil iz orkestra Sarajevske filharmonije.

U već tradicionalnom programu “VaClaF Rising Stars” u četvrtak, 30.9, predstavit će se mlada bh. violinistica Alma Dizdar, uz Mirona Konjevića na čembalu i Belmu Alić na violončelu. Dan poslije, 1. 10, na programu su mlade nade vareške muzičku scene – najbolji mladi pijanisti Muzičke škole u Varešu.

Svečano zatvaranje ovogodišnjeg VaClaF-a planirano je u subotu, 2.10, kada će s nastupiti bh. umjetnik Damir Imamović s prijateljima.

Svi koncerti počinju u 19.00 sati u ambijentima stare i župne crkve sv. Mihovila, a mladi pijanisti nastupit će u 18.00 sati u dvorani Radničkog doma.

Ovogodišnji VaClaF, u organizaciji UPG Emil Milo Cipra Vareš, partnerstvu s Kammermusikverein WISE, Župom Vareš, Centrom za kulturu i edukaciju Vareš i suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo, značajno su podržali i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Institut Francais i Francusko veleposlanstvo Sarajevo te prijateljske kompanije i organizacije iz Vareša, kao i pojedinci u Varešu i dijaspori.