Jazz Fest Sarajevo, ‘najveći mali festival na svijetu’

Program ovogodišnjeg Jazz Festa čini 14 koncerata bosanskohercegovačkih i međunarodnih muzičara, od čega su tri premijerna nastupa.

Sarajevo će od 8. do 11. novembra biti domaćin Jazz Festa kojeg je podržala i Fondacija za muzičke,scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Program ovogodišnjeg Sarajevo Jazz Festa čini 14 koncerata bosanskohercegovačkih i međunarodnih muzičara, od čega su tri premijerna nastupa, prenosi Fena.

Po prvi put cjelovečernji koncert će održati vrhunski francuski instrumentalisti, jedni od najzanimljivijih evropskih muzičara, Emile Parisien i Theo Ceccaldi čijom će svjetskom premijerom biti otvoren festival. Za prvu noć pripremljen je i poseban program „Veče sa Damirom Imamovićem“, te premijerno predstavljanje velikog ansambla od sedam muzičara.

Ivana Đurić i Zanin Berbić po prvi put izvode repertoar sevdalinki za dvije violine i glas, norveški trio Bushman’s Revenge predstavlja novi album, kao i pijanista Nitai Hershkovits, te duo Dobrila i Dorian sa repertoarom makedonske muzike.

Muzičari iz cijelog svijeta

Iz Sjedinjenih Američkih Država dolaze Brian Marsella all-stars trio sa Trevorom Dunnom i Kennyjem Wollesenom, potom James Carter Organ Trio, kao i legendarni bubnjar Hamid Drake koji će održati koncert sa vibrafonistom Pasqualeom Mirrom.

U okviru Jazz Festa Sarajevo afrička zvijezda i jedini muzičar iz Nigera nominiran za nagradu Grammy Bombino održat će koncert sa svojim triom. Festival će predstaviti i francuski trio Django violiniste Thea Ceccaldija, kao i nagrađivani austrijski Synesthetic 4. Švedski trubač Goran Kajfeš nastupa sa svojim sedmočlanim ansamblom Subtropic Arkestra, a trubač Miron Rafajlović po prvi put u ulozi bendlidera na sceni Jazz Festa imat će koncert sa svojim međunarodnim kvartetom.

Festival koji su međunarodni mediji nazvali „najvećim malim festivalom na svijetu“ i ove godine okuplja muzičare različitih stilova i različitih generacija predstavljajući uz vrhunsku produkciju umjetnike koje odlikuje vrhunsko muziciranje.

Box office je otvoren u prostorijama Jazz Festa, na adresi La Benevolencija 14 u Sarajevu, a radno vrijeme mu je od 11:00 do 19:00 sati, svakim danom osim nedjelje.