U Gradskoj galeriji u Bihaću otvorena izložba radova iz kolekcije Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti

Fondacija muzičke, scenske i likovne umjetnosti Federacije BiH pored realizacije i podržavanja raznih projekata, svake godine otkupljuje likovna umjetnička djela od renomiranih umjetnika. Na kolektivnoj izložbi kolekcije Fondacije u Gradskoj galeriji u Bihaću prezentirano je 25 radova autora iz Federacije BiH.

„Svake godine otkupimo oko 15 radova i već smo do sad skupili jedan fundus od jedno 150 radova. Konačno od ove godine izlažemo radove od naših značajnih autora kao što su Izet Alečković, Mehmed Klepo, Afan Ramić i drugi, odlučili smo da pokažemo široj javnosti i da na neki način izložbom dođemo u svaki kutak Federacije BiH“, kazao je Miroslav Ilić, član Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Fondaciju za muzičke, scenske i likovne umjetnosti osnovala je Vlada Federacije BiH i djeluje pri Federalnom  ministarstvu kulture i sporta. Svake godine od 2007., kad je Fondacija i osnovana, raspisuje konkurse i podržava projekte iz oblasti muzičke, scenske i likovne umjetnosti te podržava likovne umjetnike u otkupu likovnih djela i njihove edukacije.

„Ovom izložbom na neki način skrećemo pažnju na rad Fondacije jer ona upravo postoji zbog umjetnika. Posjetitit ćemo i naše korisnike odnosno kulturne centre na području Unsko-sanskog kantona koje podržavamo javnim pozivima, razne pozorišne festivale, izložbe, kolonije i sve ostale umjetničke aktivnosti“, izjavio je Armin Omerović, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Zbog značaja same Galerije i zbog toga što se radi o djelima bosanskohercegovačkih umjetnika koja su otkupljena u Fondaciji, zadovoljstvo je, da predstavimo ovu izuzetno značajnu izložbu“ kazao je Nermin Delić, direktor Gradske galerije u Bihaću.

Koncept izložbe podrazumijeva postav radova autora/ica različite starosne dobi, starije, srednje i mlađe generacije, a djela pojedinih umjetnika (A. Ramić, H. Kulenović, S. Hasanefendić, M. Bilać) se izlažu posthumno. Premda se na izložbi predstavlja samo mali isječak radova koji se nalaze u fundusu Fondacije, radovi vrlo sažeto predstavljaju kronološki presjek razvitka suvremenih likovnih praksi, a istovremeno, uočavamo i koje su to osnovne odrednice bile u formiranju izraza umjetnika/ca različitih generacija.

Na izložbi se mogu vidjeti djela: Izeta Alečkovića, Hakije Kulenovića, Muhameda Ćeifa, Miroslava Bilaća, Adisa Lukača, Seida Hasanefendića, Svetislava Cvetkovića, Željka Korena, Maje Rubinić, Almedine Ferhatović, Borisa Hodaka, Daria Pehara, Avde Žige, Halila Tikveše, Admira Mujkića, Marine Finci, Taide Jašarević, Magdalene Džinić-Hrkač, Adele Nurković-Kulenović, Mensura Porovića, Mehmeda Klepe, Šemse Gavrankapetanović, Ivane Ćavar, Admira Halilovića, Renate Papište i Željka Korena.