Izložba “Sevdah/Selvans” Gian Luce Palazzola otvorena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti

Autor je kako kaže, inspiraciju za ovu izložbu dobio 2019. godine kada je prvi put čuo riječ “sevdah” tokom boravka u Sarajevu na istoimenoj međunarodnoj umjetničkoj koloniji.

“Istraživao sam značenje te riječi i slušao modern interpretacije sevdaha i odlučio da taj osjećaj bola i ljubavi prenesem na papir. Povezao sam to sa prirodom odnosno etruščanskim božanstvom koje štiti šume imena Selvans i zato je izložba dobila naziv ‘Sevdah/Selvans’. Grane i cvijeće koje izlaze iz glava mojih likova na slikama izgledaju istovremeno lijepo i bolno, a upravo je takav sevdah, pun ljubavi i bola”, kazao je Palazzolo na otvorenju.

Izložbu čini 12 akvarel slika na papiru, od kojih svaka prikazuje imaginarni lik, pripadnika paganskog plemena ljudi, koji žive u potpunoj simbiozi s biljkama i drvećem, koje iz njih izrasta, odnosno proizlaze iz njihove kože, s njihovih ruku i lica.

Pokrovitelji izložbe su Ambasada Italije u Sarajevu i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti. Predjednik UO Fondacije Armin Omerović kazao je da je izložba “Sevdah/Selvans” jedan od 120 projekata koje je ove godine podržala fondacija.

“Sretan sam da je ovaj mladi umjetnik koji dolazi iz druge zemlje uzeo upravo sevdah za inspiraciju i napravio ova predivna djela. Mi ćemo svakako nastaviti podržavati ovakve projekte i umjetnike jer zbog toga fondacija i postoji”, rekao je Omerović.

Izložbu je otvorio ambassador Republike Italije Marko Di Ruca kazavši da uvijek rado podržavaju projekte koji jačaju partnerstvo i kulturnu saradnju Bosne i Hercegovine i Italije.

Izložbi je prisustvovao I interpretator sevdaha Božo Vrećo, čiji je portret jedan od centralnih djela postavke, a nalazi se i na najavnom plakatu izložbe. Vrećo je ovom prilikom najavio da će upravo umjetnik Palazzolo ilustrirati njegovu slijedeću knjigu.