Svečano otvoren drugi Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru

Drugi festival lutkarske umjetnosti Mostar 2022 (FLUM), nastavlja radovati mostarsku lutkarsku publiku, svečano je otvoren.

Festival je otvorio Armin Omerović, predsjednik Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon svečanog otvaranja izvedena je predstava “Ferdo, veliki ptič” Lutkovnog gledališča Maribor. U prepunoj Velikoj sali Pozorišta lutaka djeca i odrasli uživali su u vrhunskoj animaciji i glumi Vesne Vončina koja je ispričala priču o velikoj, dobroćudnoj i vrijednoj ptici koja pomaže ljudima ne tražeći ništa zauzvrat.

 

Nakon velikog uspjeha i odjeka prošlogodišnjeg Festivala, ove godine u natjecateljski program su se prijavile čak 44 predstave iz 19 zemalja Europe, Azije i Južne Amerike. Selektor Nedžad Maksumić, umjetnički direktor Pozorišta lutaka u Mostaru, izabrao je najboljih 9 predstava iz 8 zemalja.

Osim toga, predviđene su i nagrade za najbolju režiju, scenografiju, lutke, za najbolju originalnu muziku i četiri ravnopravne nagrade za najbolje glumce. Ulaz na sve predstave je besplatan, i dar je Pozorišta lutaka u Mostaru svoj djeci grada povodom velikog jubileja, 70 godina postojanja i rada ove teatarske kuće.