Predstavljen raznovrstan i probran repertoar Balet Festa Sarajevo

Raznovrstan i probran repertoar Balet Festa Sarajevo (BFS), festivala koji slavi igru i pokret, a bit će održan od 22. septembra do 1. oktobra, predstavljen je danas u Sarajevu.

Pored plesnih predstava, ljubitelji te umjetnosti imat će priliku posjetiti niz pratećih događaja, kao što su izložbe, radionice i konferencije.

Organizatori BFS-a pripremili su tri plesne predstave, a to su plesna predstava „Životinjska farma“ Bitef Dance Company iz Srbije koreografa Miloša Isailovića 23. septembra u NPS, zatim balet u dva čina i tri slike „Žetva“ koreografiju i režiju potpisuje Edina Papo 24. septembra u NPS i cross-genre pozorišna predstava IŠTE “Ana Karenjina 2: Hoću ljubav, a ljubavi nema” Zagrebačkog plesnog centra 26.  septembra.

Istinski ljubitelji baleta imat će priliku pogledati i nekoliko izložbi, među kojima je izložba Veliki format, prvakinje baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Emine Minke Kamberović 22. septembra u  Galeriji Novi hram te izložba „Nadahnuće“ Andreia Damiana 23. septembra u NPS.

Radionica – Contemporary dance koju će voditi Cruz Isael Mata iz Venezuele i Aldina Topčagić iz  Austrije bit će održana od 26. do 30. septembra, dok je za petak, 30. septembra planirano održavanje Konferencije BFS o temi šta je nama danas umjetnost baleta na kojoj će učestvovati profesor na Institutu za umjetničku igru Beograd Aleksandar Ilić, memoarist baleta Halid Kuburović i koreografkinja Edina Papo.

Radionica za djecu školskog uzrasta Contemporary Dance koju će voditi Cruz Isael Mata iz Venezuele bit će održana 1. oktobra u NPS, a Gala baletno večer koje se sastoji od dijelova klasičnog baleta i savremenog plesa bit će upriličeno u online formatu 28. septembra.

UO Fondacije za muzičke,scenske i likovne umjetnosti kontinuirano podržava festivale iz oblasti scenskih umjetnosti te njeguje i razvija baletsku umjetnost u BiH.