FMSLU-u nastavlja pružati podršku najznačajnijim pozorišnim kućama u BiH

Na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici premijerno izvedena predstava „Sakati Billy sa Inišmana“. Ovo je 741. premijerna izvedba u ovoj teatarskoj kući. Svoj doprinos u borbi protiv pandemije žele dati radom, a to potvrđuje činjenica da je od septembra ovo četvrta premijerna izvedba.

Fondacija za muzičke,scenske i likovne umjetnosti kontinuirano podržava rad BNP Zenica kroz njegove festivalske i premijerne izvedbe.

Učiniti kulturu i umjetnost živom, a ujedno naći balans u očuvanju mentalnog zdravlja kako svojih zaposlenika, tako i publike opredjeljenje je Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava „Sakati Billy sa Inišmana“, nastala prema tekstu Martina McDongha, vesela je crna komedija koja je sve, samo ne turobna priča.

“Martin McDonagh je savremenik naš, jedno 50 godina, ali je upravo to jedan veliki pisac koji zna ljudsku psihologiju, zna ljudsku prirodu i zna način kako da to na svoj način ispriča. Velike teme upakuje nekako uvijek u neku vrstu komedije, ali je uvijek ima tu neku klackalicu gdje nije sve strašno, mračno, a to su i dalje vrlo ozbiljne teme”, pojašnjava reditelj Predrag Štrbac.

Ovo je predstava koja ima dušu klasičnog pozorišta sa odličnim kostimima, scenom, dramaturgijom i velikim doprinosom glumaca koji uspijevaju natjerati posjetitelja da preispita svoj odnos prema sebi, prema drugom, odnos prema strahovima i prema osobama sa invaliditetom.

Glumac je najsretniji kad radi“ potvrdio je na press konferenciji penzionisani glumac Mugdim Avdagić. Ova predstava na sceni okuplja sve generacije glumaca, a priliku da radi dobila je i mlada pripravnica Tamara Miličević – Stlić koja tumači ulogu Helen i Eni.

U predstavi, osim Nusmira Muharemovića (Billy) i Miličević-Stilić (Eni i Helen), glume i Sabina Kulenović (Ajlin), Anđela Ilić (Kejt), Mugdim Avdagić (Džoni), Zlatan Školjić (Bartli), Faketa Salihbegović- Avdagić (mama), Adis Mehanović (doktor), Siniša Vidović (Babibobi) i Amra Brka (Donal).