Otvorena izložba “30 godina od prvog ratnog kina Apollo” u ALU Sarajevo

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu otvorena je izložba Milomira Kovačevića Strašnog “Prvo ratno kino Apollo“ a koju je podržala Fondacija za muzičke,scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Tekst kustosice izložbe Lejle Hodžić: “Izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog nastala je povodom obilježavanja tridesetogodišnjice od Prvog ratnog kina Apollo, pokrenutog u februaru 1993. godine u prostoru Otvorene scene Obala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Milomir Kovačević, svojevrsni hroničar života u Sarajevu tokom rata, svojim fotografijama je zabilježio i sačuvao od zaborava.

Prvo ratno kino Apollo. Struja za projekcije filmova obezbjeđena je uz pomoć agregata, filmovi su prikazivani sa VHS-video opreme, a simbolična cijena ulaznice za projekcije bila je jedna cigareta. Dokumentarni film o Prvom ratnom kinu Apollo tokom rata snimio je i režirao Srđan Vuletić u produkciji Sage. Dvadeset godina kasnije nastao je film o Prvom ratnom kinu Apollo, u režiji Šejle Kamerić i Marka Cousinsa i u produkciji Blow up-a.

U galeriji Akademije likovnih umjetnosti, koju su,uz fotografije sa projekcija Prvog ratnog kina Apollo, izložene su i fotografije iz perioda 1992-1994. sljedećih izložbi Galerije Obala: “Ratni tragovi” Edina Numankadića u porušenom kinu Sutjeska, Milomira Kovačevića Strašnog “Apokalipsa now” na Otvorenoj sceni Obala, New York-Sarajevo u Preporodu, “Svjedoci postojanja”, “Sarajevo Portraits” Annie Leibovitz, “UNPROFOR u službi mira”, World Press Photo i “Posljedice” Sophie Ristelbueber u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, te “Shadows” Christiana Boltanskog na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.