FMSLU-u podržala rad Narodnog Pozorišta Sarajevo

Predstava “Handke projekt” rađena je po tekstu Jetona Neziraja i u režiji Blerte Neziraj  premijerno izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) u ponedjeljak u 19.30.

“Qendra Multimedia u saradnji sa Mittelfest – Cividale del Friuli (Italija), Teatro della Pergola – Firenca (Italija), Theater Dortmund (Njemačka), Narodnim pozorištem Sarajevo i Međunarodnim teatarskim festivalom  MESS – Scena MESS (BiH) predstavljaju dramsku predstavu ‘Handke projekt'”, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Panevropski ansambl, piše u saopštenju, održava delikatnu ravnotežu između slobode govora i društvene odgovornosti u teatru kroz prizmu, kako se dodaje, kontroverznog nobelovca Petera Handkea.

Predstava ‘Handke projekt’ rađena je po tekstu Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj. Dramaturginja je Biljana Srbljanović, umjetnička saradnica Alida Bremer, kompozitor Gabriele Marangoni, dizajn scenografije potpisuje Marija Kalabić, kostimska rješenja uradio je Blagoj Micevski”, navedeno je u saopštenju, gdje se dodaje da u predstavi igraju Adrian Morina, Arben Bajraktaraj, Ejla Bavčić, Klaus Martini, Anja Drljević i Verona Koxha.

Predstava se, kako je rečeno, izvodi na engleskom jeziku uz titlove.

“‘Projekat Handke’ za centralnu temu uzima kontroverznu odluku da se počast Nobelovog laureata za književnost dodijeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, uprkos njegovoj dobro dokumentovanoj podršci Slobodanu Miloševiću. U predstavi ‘Handke projekt’, Qendra ovu kontroverzu uzima kao polaznu tačku da istraži kako se umjetnost cijeni i promoviše kada prijeđe granice osnovne pristojnosti, humanizma ili etike”, javljaju iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

U produkciji, ističu u nastavku, Qendra je okupila panevropski ansambl pisaca, izvođača i kreativaca iz samoproglašenog Kosova, Italije, Njemačke, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, od kojih, rečeno je, svako donosi svoju jedinstvenu perspektivu ovom djelu.

“Ova pozorišna predstava bavi se važnom i neophodnom debatom za vrijeme u kojem živimo i zaista, za sva vremena. Iznoseći ovo pitanje na scenu, osjećam odgovornost, ali ne više nego za bilo koju drugu pozorišnu predstavu na kojoj sam radila, jer vjerujem da umjetnička odgovornost mora biti temelj i kraj svakog umjetničkog stvaralaštva. U ‘Handke projektu’ ne postavljamo pitanja i ne ostavljamo ih bez odgovora jer bi to bilo licemjerno. Jasno smo se pozicionirali protiv – protiv pisca koji je svojim djelima i javnim mišljenjima kao ljuti ratni zločinac gazio žrtve rata i bol nevinih ljudi”, kazala je rediteljka Blerta Neziraj.