Predstavnici UO Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti danas su prisustvovali potpisivanju ugovora o dodjeli i korištenju sredstava

Predstavnici UO Fondacije za muzičke,scenske i likovne umjetnosti Armin Omerović predsjednik UO, Irma Kalić član UO te Miroslav Ilič član UO, danas su u sjedištu Fondacije u Sarajevu prisustvovali potpisivanju ugovora o dodjeli i korištenju sredstava za manifestacije, programe i projekte od značaja za FBiH i BiH Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

 

Ugovore su potpisali predstavnici Upravnog odbora Fondacije s korisnicima sredstava. Od ukupno podržanih 108 korisnika u ovoj godini, nakon okončane konkursne procedure, ugovori su  potpisani s korisnicima  s područja cijele Federacije BiH.

 

Ukupan iznos sredstava koja se dodjeljuju putem konkursa ove godine iznosi 478.000 KM, a osigurana su u budžetu FBiH za 2022. godinu Federalnom ministarstvu kulture i sporta putem „“Tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfera za muzičke scenske i likovne umjetnosti“.

 

Dodjela sredstava kao podrška umjetnicima diljem Federacije BiH postala je već tradicionalna, nastavak finansiranja manifestacija, programa i projekata iz oblasti muzičke, scenske i likovne umjetnosti dokaz je da FMSLU, iskreno želi i istrajava u podršci našoj kulturi. Opredjeljenje Vlade i Federalnog ministarstva kulture i sporta, a zahvaljujući Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti je da neprestano potiče razvoj i promociju naših umjetnika i njihovih djela.

 

Za manifestacije, programe i projekte muzičke umjetnosti ove godine osigurano je 134.500 KM za 30 aplikanata, za scenske umjetnosti 176.000 KM za 36 korisnika, dok je za manifestacije, programe i projekte likovne umjetnosti za 30 aplikanata dodijeljeno 110.000 KM. Umjetnička djela otkupljena su od 12 umjetnika u iznosu od 22.850 KM.

Predstavnici Muzičke Akademije Sarajevo,Akademije Scenskih umjetnosti Sarajevo, JU CENTRA ZA KULTURU GORAŽDE, JU SARAJEVSKA FILHARMONIJA, BNP ZENICA, JU KIC TOMISLAVGRAD, JU CENTAR ZA KULTURU OPĆINE TRAVNIK, JU NARODNO POZORIŠTE U MOSTARU,CENTAR ZA KULTURU ZAVIDOVIĆI,UDRUŽENJE FANI  te likovni umjetnici Mehmed Klepo i Boris Hodak samo su dio korisnika koji su prisustvovali potpisivanju ugovora.

 

Iz Fondacije su naveli da je ova fondacija od svog osnivanja do sada podržala blizu 1.700 projekata iz oblasti muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Federaciji BiH te otkupa likovnih djela.

 

– Zahvaljujem svima koji su danas došli, zahvaljujem svima na saradnji, kao i korisnicima sredstava i želim im uspješnu realizaciju projekata -poručio je Armin Omerović predsjednik UO koji je naveo da će UO u punom kapacitetu u oktobru pripremiti promociju kataloga za 2022 godinu te izložbu otkupljenih slika.

 

– Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti svojim djelovanjem, sredstvima osiguranim od Vlade FBiH i uz punu podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, finansijski podržava manifestacije, programe i projekte od značaja za Federaciju BiH, ali i Bosnu i Hercegovinu. Svojim angažmanom podstiče promociju umjetnika koji značajno doprinose afirmciji bh. kulture i van granica naše zemlje, te predstavljaju umjetnike koji promovišu sredine iz kojih dolaze uz ravnomjernu regionalnu i nacionalnu zastupljenost .