Božićni koncert u Narodnom pozorištu u Sarajevu: Veliki kulturni događaj poklon voljenom gradu

 

Kako je predviđeno programom, početak koncerta obilježila je duhovna muzika u izvedbi Srpskog pjevačkog društva “Sloga” koje ove godine obilježava 130 godina postojanja,u nastavku izvedena je univerzalna duhovna pjesma koju je komponirao gvardijan Franjevačkog samostana “Svetog Ante“ fra Slavko Topić, a koncert je završen ruskim romansama.

Za dio koncerta bili su zaduženi bariton i prvak sarajevske opere Marko Kalajanović i mladi kompozitor Toni Toplan, koji je radio orkestraciju za ruske romanse, te Gudački orkestar SPKD “Prosvjeta“.

Osim duhovnog dijela najavljeno je i izvođenje ekumensku kompoziciju soprana Katarine Kikić.

Član Upravnog odbora SPKD “Prosvjeta“ Slobodan Šoja ranije je izjavio da je ovogodišnja koncepcija koncerta simbolička, te da je želja sarajevskih Srba da kroz kulturu i duhovnost na početku 2018. godine podare svom voljenom gradu veliki kulturni događaj.

Iz SPKD “Prosvjeta” kazali su da će se potruditi da ova kalendarska godina bude posebna po sadržajima koje planiraju organizirati, a osmi Božićni koncert je uvod u to.

Također, važno je napomenuti da Fondacija za MSL-umjetnosti kontinuirano podržava rad SPKD kroz muzičke i likovne projekte.