U Narodnom pozorištu Sarajevo svečano otvoren 10. Juventafest

10. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva

Svečanom ceremonijom u dupke punom Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je otvoren jubilarni 10. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.Otvaranju je prisustvao i predsjednik UO Fondacije za muzičke,scenske i likovne umjetnosti Armin Omerović.

Tokom proteklih godina Juventafest, koji organizira Udruženje „Medija – art“, postao je svojevrstan pokret mladih i do sada ih je okupio više od tri hiljade, gostovalo je više od 60 predstava iz BiH i regiona, Švedske, Poljske, Rusije, Norveške… Ove godine Juventafest će ugostiti više od 150 učesnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH.

Jubilarno izdanje festivala obasjano je divnom atmosferom i velikim brojem srednjoškolaca u publici, a među gostima su bili i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, zamjenica šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Ekateria Dorodnova, direktor Konrad Adenauer, Sven Petke, te ambasador Slovenije Damjan Seder.

  • Bio sam ovdje na otvaranju Sarajevo film festivala, ali večeras osjećam posebnu energiju. Velika mi je čast što sam večeras s vama, ali mi je i iznimno drago što će festival otvoriti predstava iz Maribora – kazao je Seder.

Zamjenica šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Ekateria Dorodnova istakla je da je festival postigao uspjeh koji služi kao inspiracija svima nama.

– Uvjerena sam da će ovogodišnji festival biti najbolji do sada i da ćete nastaviti rasti i inspirisati sve nas. Velika mi je čast pridružiti vam se ovdje, na obilježavanju jubileja – kazala je Dorodnova u svom obraćanju publici u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Deseti Juventafest otvorila je direktorica festivala i Udruženja „Medija-Art“ Jasna Diklić.

  • Dragi gosti, dragi prijatelji, drage djevojke i mladići, učesnici Juventafesta, dobro došli – poručila je Diklić koja se prethodno kratko prisjetila puta od nastanka festivala do ovogodišnjeg jubileja.

Uslijedila je sjajna izvedba mjuzikla „Figarova svadba“ English Student Theatrea II gimnazije Maribor.

Predstava iz Maribora jedna je od šest predstava koje će biti izvedene u okviru takmičarskog programa 10. Juventafesta. Van konkurencije, posljednjeg dana festivala, 11. septembra, bit će odigrana bosanskohercegovačka predstava „Međuprostor“.  Žiri u sastavu glumica Jelena Rusjan, glumica Mirna Jogunčić te rediteljica Selma Spahić, nakon odgledanih predstava koje je odabrala selektorica Emina Omerović, odlučivat će o Grand Prixu i Specijalnoj nagradi žirija.

Ove godine festivalske aktivnosti počele su dan ranije, projekcijom dokumentarnog filma „Neki novi Brodvej“ reditelja Denisa Bojića, koji je nastao u saradnji s Down Syndrome centrom Banja Luka.

  • Juventafest želi svojim primjerom podsjetiti i ostale da je inkluzija obaveza svih nas i da svaka osoba u društvu ima pravo na izražavanje vlastite različitosti i individualnosti – istakla je, između ostalog, voditeljica ceremonije otvaranja, mlada glumica i nekadašnja učesnica Juventafesta Simonida Mandić.

Organizaciju 10. Juventafesta podržali su Grad Sarajevo,Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fond „Otvoreno društvo‟ Bosne i Hercegovine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Fondacija „Konrad Adenauer Stiftung‟, Evropska unija, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, BH Telecom i Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti.

Drugog dana 10. Juventafesta u Pozorištu mladih Sarajevo, s početkom u 20:00 sati, na programu je  predstava „Solo za sedam“, koju izvodi Dramski i plesni studio, Istarsko narodno kazalište Pula, Hrvatska.